Vejen til sund økonomi begynder med en vision

Bag ethvert problem gemmer sig en frustreret drøm.
Peter Lang

Hvem vil ikke gerne være rig, have sexlivet fornyet og blive slank før ferien? Hurtigt og uden selv at skulle yde for meget.
I nutidens travle samfund er det let at blive produkt- og løsningsfikseret. Det er så nemt at snuppe en panodil, når man har hovedpine. En sovepille, hvis man sover dårligt. At få hævet kassekreditten eller nappe et hurtigt forbrugslån, når man har ondt i økonomien.
Frem for at undersøge, hvorfor man har ondt i hovedet eller pengepun¬gen, er det fristende at gå til lægen eller banken og forsøge at få dem til at dulme smerten.
Inderst inde ved vi imidlertid godt, at symptombehandling ikke løser problemer, og at det er os selv, der er eksperter på vores eget liv. Os selv, der ved hvilke ”frustrerede drømme”, der er årsagen til vores problemer. Os selv, der er de bedste til at finde ud af, hvilke visioner vi har, og hvordan vi får råd til at leve, som vi ønsker.

Spænd en stjerne for din vogn.
N.F.S. Grundtvig

En vision er en forestilling om fremtiden. I modsætning til diffuse drømme om at ”blive rig” er den ikke illusorisk, men mulig at virkeliggøre.
Chancen for at vinde så meget i lotto, at man kan ændre sit liv drastisk, er mindre end én ud af otte millioner. Og det interessante er, at de fleste, der rent faktisk vinder nok til at gøre det, fortsætter med at leve stort set som de plejer. Måske køber de en bedre bil, bygger en udestue og tager til Maldiverne i stedet for Mallorca. Men de færreste holder op med at arbejde for at leve et sabbatliv. Og kun få af dem føler sig mere lykkelige end før. Se også Leons lottogevinst
Så hvorfor ikke droppe gevinstdrømmene og finde ud af, hvilke ønsker og uopfyldte behov, der gemmer sig bag dem?
Ofte er den vision, der ligger neden under drømmen om mange penge ”frihed til at gøre, hvad jeg vil”. Og også her handler det om ikke at ryge i enten-eller-fælden, hvor man foregøgler sig selv, at enten vinder man i lotto og bliver totalt fri, eller også fortsætter man med at leve som ufri og småutilfreds.
Sådan hænger tingene selvfølgelig ikke sammen. Og ved at ”spænde stjernen for vognen” og forestille sig, hvordan det ser ud, når ens vision er opfyldt, har man allerede taget det første, vigtige skridt mod sit drømmeliv.
I kroner og øre er det ofte forbavsende få tusinde - eller mindre - der udgør forskellen på (følelsen af) at leve et underskudsliv frem for et overskudsliv. Og oplevelsen af ufrihed og optagetheden af dagdrømmene, forsvinder i takt med, at man trin for trin får indhentet sin økonomi og indrettet sit liv i overensstemmelse med sine ønsker

• Er det gælden, der gnaver?
• Er det fordi, man aldrig har en krone de sidste to uger af måneden?
• Eller drømmer man om den store rejse, som man ”aldrig får råd til, med mindre man vinder i lotto”?

Det handler altså ikke om millioner af kroner, men om – med mellemrum livet igennem - at spørge sig selv: Hvad vil jeg?
Visioner kan være kortsigtede og konkrete. Som fx at rejse til Japan næste sommer (se Victors vision) eller at have betalt forbrugsgælden tilbage om et år. En vision kan også være mere langsigtet som fx at være gældfri som fyrreårig eller at have mulighed for at gå på pension som tresårig. Og ens visioner skifter naturligvis alt efter hvor man står i livet, om man har børn eller ej, lever som single eller i parforhold mm.

Visionsøvelse 1:

Find din vision ved at reflektere over følgende fire spørgsmål:
• Hvad vil jeg? Hvad koster det? Hvornår vil jeg have nået mit mål?
Hvad kan jeg? Hvilke styrker har jeg allerede (fx overblik, opsparing, en, der kan støtte mig i processen)
• Hvad mangler jeg? Hvilke ting skal jeg have styr på (fx overblik, budget, gæld)
• Hvad gør jeg? Hvad er det vigtigste? Det næstvigtigste? Læg en konkret plan over hvad der skal gøres som det første, det andet og det tredje. .

Når man har fundet frem til sin vision, skal der kobles kroner på: Hvad koster det at blive gældfri, rejse eller hvad det er, man ønsker? Og hvor lang tid vil det tage, før man er ude af gælden eller har sparet pengene op?
Det er vigtigt ikke at være urealistisk, når man planlægger sin ”nye” økonomi. At man ikke i sin iver efter at få sat penge til side gør sig illikvid, dvs. får sat sig så stramt, at man ikke har penge til rådighed . Gør man det, risikerer man hurtigt at måtte droppe sin nye pengestrategi, og det er ikke nederlag, man har brug for. Det handler om at få succes.
Vejer man tredive kilo for meget og går på skrap slankekur, varer det ofte ikke længe, før man kaster sig ud i et madorgie og dropper kuren. Og slankekure er ikke vejen til varigt vægttab. Det handler om indsigt i, hvorfor man spiser for meget. Om at lægge kosten om. Og om at lægge en realistisk mad- og motionsplan, som bevirker, at man stille og roligt smider kilo for kilo over et år eller to.
På samme måde med pengene: Har man en gæld på 30.000 kr., som man beslutter sig for at banke af hurtigst muligt, mens man lever af havregrød og pastaskruer, varer det ikke længe, før man – igen - falder i og fristes af et af de nemme og dyre lån, for ”det skal jo ikke være så surt, vel?”
Det skal det ikke. Det skal være sjovt at sanere sin økonomi. Trin for trin og uden at man gør sig illikvid. Opstil derfor en enkel vision, lav delmål og læg en plan, du ved, du kan overholde. Evaluer og juster evt. planen undervejs.

Victors vision:

At rejse til Japan med min 18-årige søn om et år:
Hvad koster det?: 30.000 kr. Hvornår? Om 12 måneder
Hvordan?
Øge indtægter: Sælge bøger, plader og cd’er: 3.000 kr.
Sønnen betaler 500 kr. pr. md for at bo: 6.000 kr.
Beskære udgifter: Droppe ugentlig lottokupon: 2.600 kr.
Cykle i stedet for bus: (i godt vejr) 4.160 kr.
Droppe bageren og bage brød selv. 3.000 kr.
Droppe kantine og smøre madpakke selv: 4.400 kr.
Købe smartere og biligere ind*) 7.000 kr.
I alt: 30.160 kr.
*)skrive indkøbseddel, handle et par gange om ugen frem for hver dag og gå de fem hundrede meter længere for at købe ind i Netto frem for SuperBrugsen og døgnkiosken.

Efter et halvt år gør Victor status: Salg af gamle bøger, plader og cd’er gav 200 kr. mindre end forventet. På grund af en del regnvejrsdage, blev besparelsen på bus 420 kr. mindre. Til gengæld sparede han mere på indkøb end beregnet. Korrigeret ser det således ud til, at der efter et år vil stå ca. 31.000 på rejsekontoen. Mindst.
Efter succesen med at spare så mange penge ved blot at ændre nogle få vaner, har Victor bestemt sig for at undersøge, hvilke andre hjørner af økonomien, der kan finkæmmes for unødige udgifter. Om f.eks. renten på kassekreditten og forsikringspræmierne kan fås billigere.
Lidt efter lidt er det blevet en udfordring at få overflødige omkostninger væk – for at få råd til at realisere drømmerejsen.

Vil man arbejde mere strategisk med visioner, dvs. langsigtet og helhedsorienteret, er det en god idé mere udførligt at beskrive, hvad det er, man ønsker i sit liv på længere sigt.

Visionsøvelse 2

Reflekter over og forsøg at beskrive, hvordan dit liv optimalt set er om fem år:
Hvordan og hvor bor du? Er du single, lever du i parforhold, har du børn?
Hvordan er din økonomi?
Hvilket arbejde har du, hvad beskæftiger du dig med, og hvor meget arbejder du?
Hvilke interesser dyrker du?

Hvad gør du for at realisere din fremtidsvision?

Hvad kan evt. forhindre, at visionen bliver ført ud i livet? Hvordan vil du overvinde forhindringerne?

Du befinder dig nu i 2015 og glæder dig over dit liv. Og du prøver at sammenfatte, hvad det var, du gjorde i 2010 og årene frem, som bevirkede, at din vision blev til virkelighed.
Beskriv trin for trin, hvad du foretog dig. Hvornår og hvordan.
Formuler til sidst et par gode råd til andre, der skal i gang med at realisere en vision.
Hvad skal de især gøre, for at det lykkes?

Få overblik

Når man har valgt vision, handler det om økonomisk overblik. Om sort på hvidt at få et billede af sine indtægter og udgifter, så man kan prioritere og agere anderledes. Og få råd til visionen. Her er budgettet et godt og nyttigt redskab.
Begynd evt. med budgettet her.

Lisbeth Nebelong, oktober 2009