Gældsfælden

Læs Lisbeth Nebelongs klumme i Tænk Penge

Hvorfor penge ikke er noget, man taler om

Læs Lisbeth Nebelongs debatartikel i Politiken

Kløften mellem rig og fattig mindskes

Læs Lisbeth Nebelongs artikler i Protocol

Få fryns som fortjent

Tjek pensionen

Læs Lisbeth Nebelongs kommentarer i MetroXpress:

Råd til ferien

Unge forbrugere

Pas på boligøkonomien

Børnene vil have mere tid

Lettere skat - tak!

Den dyre jul

Kvinder og økonomi

Et liv på SU

Tjek forsikringerne

Snak om pengene

Gældsfælden

Stil krav til banken

 

Gældsfælden

Der er lavvande på lønkontoen, og du må bare ud og shoppe. Så du svinger kontokortet - eller tager et hurtigt forbrugslån.
Det er nemt. Og der er "ingen, der spørger, hvad du skal bruge pengene til".
Overalt faldbydes de lokkende lån. Når vi åbner avisen, går i butikker - ja selv i køen på posthuset, får vi smidt farvestrålende skilte og foldere med tilbud om kviklån lige i synet.
Så vi køber på kredit, vi låner og opdager måske for sent, hvad det egentlig koster: At de månedlige 1,85 procent i rente på kontokortet svarer til en effektiv rente på 25 procent pr. år. Eller at de 10.000 kr., vi lånte og brugte på to timer, efter to år er blevet til i alt 13.560 kr., når de årlige omkostninger i procent er 36.

I en tid hvor renten er i bund og diskontoen to procent, er de hurtige lån uforskammet dyre. Og for lånelystne danskere med stabil økonomi er de slet ikke nødvendige. En kassekredit eller et forbrugslån i banken er oftest langt billigere. Og de, der har så stram en økonomi, at banken ikke vil låne dem penge, bør slet ikke tage dem.
De nemme lån kan være en farlig glidebane, som kan ende i gæld, der vokser og vokser. Som man ikke har en chance for at komme ud af. Og som man måske tager flere hurtige lån for at klare - til man til sidst heller ikke kan det.
Danskerne skylder milliarder på kreditkøb og lån i finansieringsselskaber, og i takt med at Pinsepakken er trådt i kraft og har slugt det meste af rentefradraget, har stadig flere danskere taget turen fra rudekuverterne over rykkerne til Ribers. Fra 1. januar 1999 til 1. januar i år steg antallet af sager i RKI således med hele 41 procent, og i dag står flere end 150.000 privatpersoner i registeret.

Når først man sidder med hurtigvoksende gæld, er der desværre ikke meget hjælp af hente. I Sverige tilbyder det offentlige gratis gældsrådgivning til private og forebygger at mennesker, der er kommet økonomisk i klemme, havner i lommen på lånehajer eller sættes på gaden. Herhjemme er mange forgældede danskere henvist til et ofte tvivlsomt privat marked - som vi så et skræmmeeksempel på i tv-programmet "Kontant" for nylig, hvor desperate gældsplagede danskere var kommet i kløerne på en bedragerisk "gældsrådgiver".

For at hjælpe gældsramte og forebygge at flere ryger i gældsfælden fremlagde SF, de radikale og Enhedslisten for nylig et lovforslag om et forsøg med offentlig uvildig gældsrådgivning. Der var dog ikke flertal ved førstebehandlingen. Regeringen stemte imod, fordi den mener, det er "den enkeltes ansvar at have overblik over sin egen økonomi". Desuden mener den, at den lovgivning, vi allerede har, forhindrer overdreven gældsætning. Blandt andet kræver kreditaftaleloven og prismærkningsloven, at forbrugerne skal informeres ordentligt, før de låner.
Problemet er bare, at lovene ikke altid bliver overholdt. For eksempel viser butikstjek, at langtfra alle oplyser det, de skal, når de tilbyder lån.

Spørgsmålet er i det hele taget, om samfundet gør nok. Når så mange gældsætter sig, hvorfor så ikke forebygge mere? F.eks. ved at gøre undervisning i privatøkonomi med budgetlægning og låneberegning obligatorisk i skolen. Og ved at følge forslaget om at give uvildig rådgivning, til dem, der sidder i gældsfælden - som man gør i Sverige.
Selvfølgelig har den enkelte også selv et ansvar. Så inden du svinger kontokortet eller snupper et hurtigt forbrugslån, så undersøg hvad det koster. Og overvej det en ekstra gang.

Bragt i MetroXpress 28.04.04