Test din økonomi

Hvordan bruger du penge? Har du gæld? Er du likvid? Sparer du op? Har du en bevidst penge-strategi eller er den mere tilfældig? Prøv at besvare testens fire spørgsmål og få svar på, om din økonomi er sund. Eller om den trænger til et ”servicetjek”: 

1) Hvis vi definerer gæld som de penge, du skylder på alle former for goder undtagen eventuel boliggæld, dvs. bil, kassekredit, kontokort, forbrugslån, afdrag på fjernsyn, hårde hvidevarer og lign., studiegæld, samt klatgæld til familie og venner, skylder du så?  

a)     Ikke en krone?

b)     Mellem 0 og 10.000 kr.?

c)      Mellem 10.000 og 20.000 kr.?

d)     Mellem 20.000 og 50.000 kr.?

e)     Mellem 50.000 og 100.000 kr.?

f)        Mere?

Point: a) 10, b) 7, c) 5, d) 3, e) 1, f) 0.  

2) Hvis likviditet betyder, at du uden problemer fem dage, før du får løn eller overførselsindkomst uden problemer kan betale en uforudset udgift på 3.000 kr., er du så likvid?

a)     ja

b)     nej

c)      ja, hvis jeg trækker på kassekreditten

Point: a) 10, b) 0, c) 3)

3)     Hvis konsolidering vil sige, at du måned for måned sætter en vis procentdel af din indkomst til side til uforudsete udgifter og opsparing, hvad gør du så for at konsolidere dig?

a)     ingenting

b)     jeg sætter som regel lidt til side, men det afhænger af, hvad der er til overs sidst på måneden

c)      jeg sætter straks fem procent til side, så snart jeg får løn.

d)     Jeg sætter altid og straks ti procent til side af min indkomst.

e)     Jeg sætter mere end ti procent af min indkomst til side hver måned og jeg har allerede konsolideret mig så meget, at jeg når som helst ville kunne tage et halvt eller helt år fri uden at skulle arbejde og tjene penge.

Point: a) 0, b) 3, c) 5, d) 10, e) 15

 

4)     Hvis investering vil sige, at du ud over den gradvise konsolidering har en langsigtet opsparingsstrategi med henblik på din ”tredje alder”, hvad gør du så for at spare op og investere til den tid, hvor du ikke har en indtjening at leve af?

 

a)     ingenting

b)     jeg sparer op gennem en arbejdsmarkedspension og atp via arbejdet

c)      jeg sparer op gennem en særlig gunstig pensionsordning på mit arbejde

d)     jeg har pensionsordning på arbejdet og derudover sparer jeg op på en privat pensionsordning

e)     jeg har diverse pensionsordninger og er gældfri i ejerbolig, senest som 60-årig

f)        jeg har diverse pensionsordninger, formue i hus og sommerhus, værdipapirer m.m.

Point: a) 0, b) 3, c) 5, d) 7, e) 10, f) 15

Sådan scorer du:

 50-45 point: Din økonomi er allerede sund. Du forstår værdien af at have overskud såvel nu som senere, såvel konkret som i overført betydning.

44-25 point: Du er rimelig økonomisk bevidst, men det kan blive endnu bedre.

24-15 point: Du lever mest ”fra hånden i munden” og har ikke opdaget værdien af økonomisk bevidsthed og planlægning – endnu.

14-0 points: Din økonomi trænger til at blive grundigt saneret. Følg bogen trin for trin!

Hvordan scorede du?

Når man har fået overblik over sin økonomi, tager man fat fra en ende af. Og har man stor gæld og problemer med at få pengene til at slå til sidst på måneden, er det den daglige ”driftsøkonomi”, man tager udgangspunkt i.

Herefter handler det om tilpasning af økonomien, hvor man hele tiden sørger for at have penge nok til uforudsete udgifter. Det drejer sig om ikke at sætte sig så hårdt økonomisk, at man kan blive væltet omkuld af f.eks. arbejdsløshed eller nye skatter og afgifter.

Når man er nået så langt, at man gradvist får konsolideret sig mere og mere, begynder det for alvor at blive interessant. Så handler det om udvikling. Om overskud til at foretage mere eksistentielle valg, som f.eks. at få mere tid, råd til at holde orlov eller sabbat eller andet; råd til at realisere sin vision.

.